Heb je een vraag? Neem contact met ons op +31 (0)88 551 56 40 | vrienden@lunet.nl

Belevingstuin Eckartdal vrienden van Lunet zorg

Opening belevingstuin Eckartdal

Op donderdag 17 april vond de opening plaats van de Belevingstuinen op woonpark Eckartdal Eindhoven. Deze patiotuinen aan de Daalweg zijn aangelegd voor een dertigtal oudere bewoners van dit woonpark die naast een verstandelijke beperking een bijkomende psychogeriatrische problematiek hebben.

Nostalgische banken, kleurige en geurige planten en bloemen, fruitbomen, een Maria-altaar, waslijnen met wasgoed aan knijpers en een ouderwetse waterpomp. Een voorbijganger waant zich al snel ver terug in de vorige eeuw. En dat is ook wat de tuinen willen bewerkstelligen: Herinneringen ophalen aan vroeger, terug naar de jeugd van de veelal op hogere leeftijd zijnde bewoners rondom de tuinen. In de tuinen spelen verder geuren en kleuren een belangrijke rol en zijn zodanig ingericht dat de bewoners veilig en prettig naar buiten kunnen.

En wat voor alle mensen geldt, maar zeker ook voor deze groep, is dat buiten zijn in een fijne, herkenbare omgeving leidt tot minder stress, minder depressie en een langere gezondheid. Het beleven van seizoenen is duidelijker dan het kijken naar een kalender. Meer beweging en buitenlucht zorgen voor een betere lichamelijke en psychische conditie.

De aanleg en inrichting van de Belevingstuinen is mogelijk gemaakt door de 'Vrienden van Lunet zorg', diverse fondsen, enkele particulieren en hoveniersbedrijf Fred Langstraat Tuinen. Laatstgenoemde doet ook het onderhoud van de tuinen, samen met vrijwilligers en bewoners van woonpark Eckartdal.

Scroll naar boven